Increderea in sine si de ce este absolut normala absenta ei

Imi place sa observ cum majoritatea este legata de informatiile mentalului colectiv, considerandu-le tabu. Aici intalnesti si increderea in sine, a carei absenta este vazuta ca o piedica in calea progresului individual. Cursuri de dezvoltare, tutoriale pe internet, psihologie aplicata, tone de maculatura azvarlita pe internet, doar, doar, o vei capata.

Cu toate astea, putini inteleg ce trebuie din povestea asta. Altfel, multi vor astepta in continuare un „salvator”, ce sa le substituie lipsa in ce priveste increderea in sine. Acea persoana, de cele mai multe ori, incurca teribil vietile celor ce o urmeaza „orbeste”.

Nu-i oare normal sa eziti si s-o lasi mai moale cu increderea in sine?

Acum pune-ti intrebarea: de ce tendinta naturala a unei persoane inteligente este aceea de a ezita? O persoana inteligenta isi analizeaza optiunile, astfel incat sa o aleaga pe cea mai potrivita.

Ai idee cate optiuni ai in acest moment? Iti spun eu daca nu stii … o infinitate. Ca un jucator de sah, cauti sa anticipezi cu multe miscari inainte, ce-ti va aduce fiecare miscare.

increderea in sine

Deci ai multe optiuni de analiza, iar acum vezi cat de complexa este de fapt viata. La fiecare pas, o alegere buna sau rea, iti va deschide alte noi oportunitati de analiza. Daca nu gandesti permanent, iti ingreunezi mult situatia intr-o lume si asa foarte complicata.

Acum ai trei posibilitati, date increderea in sine sau absenta ei:

  • ramai incremenit in nemiscare la fiecare rascruce de drumuri, nestiind incotro sa o iei; astepti un mentor sau „salvator” sa te scoata la liman.
  • te avanti orbeste pe una din cai „simtind” ca aceea este potrivita pentru tine; „in inima mea simt”, „eu stiu …”, „sunt sigur ca va iesi bine”, etc.
  • analizezi, eziti, compari, eventual ceri parerea si apoi te decizi, actionezi dar fara prea multa incredere in tine.

Acum te astepti sa-ti spun ca ultima varianta este cea mai buna. De fapt doar prima varianta este doar cea mai proasta din cele trei. Sa facem putina analiza:

Lipsa de incredere in tine  te paralizeaza

Varianta asta este aleasa de cei mai multi. Nu ca increderea in sine le lipseste total, ci mai degraba raman paralizati de teama de a alege. Daca aleg prost si pierd si putinul ce il au? Uite asa raman in nemiscare, formand grupuri, grupuri, in asteptarea unui „conducator”. De regula acesta apare sub forma unuia ce inspira multa incredere in fortele proprii. Altfel, am vazut ca increderea in sine afisata, este pe de o parte doar studiata, pe de alta chiar nativa.

Dar ce sa vezi … De unde vine oare atat de multa incredere in sine, cand cei inteligenti judeca si ezita (in ordinea asta). Nu cumva nu prea judeca, tragand in directia propriilor lor interese grupul de panicati? Uita-te in jur la cati lideri de tot felul se invart pe langa tine si in lume. Cator din urmaritorii acestora le este mai bine si cati si-au pierdut timpul vietii urmarindu-i? Sa indraznesc sa spun ca nici unuia?

Increderea in sine conditia absoluta a succesului … oare?

Varianta asta este frecventata de multi adepti ai noului val de „trezire”: dezvoltare personala si spirituala. Acestia chiar au invatat ca increderea in sine este cheia succesului. Se straduiesc sa si-o insuseasca: „Alege cu inima”, „Fa ce simti”. Din pacate asta reprezinta doar o biata jumatate de adevar. Daca nu ai simturile educate, de unde stii ca vei alege corect.

Tine minte: orice alegere este o pura loterie, indiferent ce algoritm folosesti! Este proverbiala chestia aia cu faptul ca gasitul perechii de viata potrivite, este pura loterie indiferent de experienta. Deci … alegi si vezi dupa …. oricum ai lua-o!

Dezavantajul este acela ca risti sa te avanti orbeste pe toate drumurile, irosindu-ti resursele doar pe cai gresite.

Avantajul este ca vei avea ocazia sa gresesti, chiar de mai multe ori si zdravan. Ajungand la capatul unei cai gresite, cu timpul ai sa „le mirosi” tiparul. Uite cum increderea in sine te-a pus in situatia unei experiente noi si folositoare. Asta chiar daca de multe ori nu prea a fost placuta. Greseala este cheia succesului si asta se invata corect in zona „trezirii” personale si spirituale. Faptul ca ai ajuns pana la urma la succes adoptand aceasta cale se datoreaza ACTIUNII data de increderea in sine. Te-ai miscat si nu ai ramas paralizat de teama, ca cei din primul caz, iar asta este foarte important.

Aici incepi foarte sigur pe tine. Pe parcurs increderea in sine isi va mai pierde din intensitate, devenind ezitant. E normal, dupa ce „ti-o furi”, incepi sa gandesti.

Increderea in sine? Nu mi-a facut nimeni cunostinta cu ea

Varianta asta este aleasa inca de cei mai putini. Daca faci parte dintre acestia trebuie sa stii ca esti inclinat catre analiza. Iti pui indelung mintea la contributie. Nu lasi pe altul sa gandeasca in locul tau. Nu stai neaparat bine cu increderea in sine, dar nu te deranjeaza. Stii ca oricum vei gresi si daca vrei sa ajungi unde ai nevoie, trebuie sa te misti. Esti constient ca toate drumurile arata la fel, dar odata ales unul, trebuie sa mergi fara ezitare pe el. Daca se va dovedi gresit, vei ezita iarasi alegand unul nou. Daca faci parte din grupa asta, increderea in sine va creste oricum, fara sa-ti bati capul cu asta.

Atat alegerea variantei 2 cat si 3, te vor scoate la liman. Sunt bune amandoua. In concluzie, indiferent cum stai cu increderea in sine, daca stai bine la capitolul Actiune, vei reusi.

Acum stii ca increderea in sine nu este atat de necesara pentru a reusi, ci ACTIUNEA. Deci traiesti in continuare incremenit in nemiscare, sau alegi o cale, fie si cu ezitarile de rigoare?

Fii sociabil, trimite mai departe!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*