Afla drepturile tale inainte de a apela la un serviciu de rent a car

Toate drepturile si obligatiile pe care le aveti in raport cu o companie de inchirieri auto se regasesc in contractul de rent a car. In acest document veti gasi fiecare element pe care dumneavoastra trebuie sa il indepliniti in raport cu firma de rent. De asemeni, veti avea si rubrica de obligatii ale prestatorului, care intra in categoria de drepturi pentru dumneavoastra ca si client.

Cum se solicita contractul de rent a car? Nu se primeste in momentul in care se inchiriaza autovehiculul?

Da si nu. Firmele de inchirieri masini care au ceva de ascuns, fac tot posibilul sa fie semnat contractul in momentul inchirierii. Celelalte companii pot oferi clientului si un draft de contract.

Si totusi, ce este trecut in acel contract la rubrica de: Obligatii ale prestatorului?

Care sunt drepturile tale ca si utilizator al serviciului de rent a car?

Orice client care apeleaza la serviciile de inchirieri auto va avea anumite drepturi, care nu pot fi niciodata incalcate. Primul dintre aceste drepturi este: Dreptul la informatii si transparenta.

Clientul va trebui informat in legatura cu toate privintele

Clientul va trebui sa stie daca inchiriaza masina cu kilometri limitati. Iar daca firma de rent a car va inchiria cu un numar limitat de kilometri, el va trebui sa cunoasca aceste costuri. De asemeni, va trebui sa stie ce taxe platesc suplimentar, atunci cand circula cu masina in afara granitelor. Un alt element important este valoarea taxei de aeroport.

Aceste 3 situatii expuse de noi sunt cele mai importante. Marea majoritate a companiilor de rent a car uita sau nu vor sa le mentioneze. Cu toate acestea, ele se regasesc in contractul de inchirieri auto. Deci, primul dumneavoastra drept este sa fiti informat cu fiecare cost in parte. Vreti sa stiti ce si cat platiti.

Solicitand contractul de rent a car, veti avea toate aceste informatii

Daca inchiriati o masina de la o firma de rent a car din orasul Bucuresti, ea va fi obligata sa va ofere aceste informatii. Marea majoritate le ofera dinainte de a fi semnat contractul de rent a car. Cu toate acestea, mai sunt si unele firme care doresc sa omita cateva elemente.

Pentru a va feri dumneavoastra de alte neplaceri, solicitati contractul de rent a car dinainte de a inchiria masina. Aici, veti avea toate informatiile de care aveti nevoie.

Aveti dreptul sa se inlocuiasca masina, atunci cand este avariata

Ati apelat la un serviciu de rent a car, unde ati inchiriat un Dacia Logan. Aceasta masina a fost implicata intr-un accident. Indiferent care este cauza accidentului respectiv, autovehiculul va trebui inlocuit cat mai urgent de firma de rent a car. Chiar daca masina a fost avariata din vina dumneavoastra, agentia de inchirieri auto va trebui ca in termen de 24 de ore sa inlocuiasca autovehiculul respectiv.

De ce sunt necesare 24 de ore pentru a fi inlocuita masina avariata?

Adevarul este ca pot fi mai putin de 24 de ore pentru a fi inlocuita masina avariata. Acesta trebuie sa fie intevalul de timp, prin care o agentie este obligata sa aduca un nou autovehicul. Pot fi situatii in care dumneavoastra sunteti cu masina inchiriata in Cluj-Napoca, desi ati inchiriat-o din Bucuresti. Va fi nevoie de cel putin 7-8 ore, pentru a aduce masina catre locatia in care va aflati. Nu se poate teleporta nimeni mai repede de atat pentru a inlocui autovehiculul respectiv.

Ce conditii va trebui sa indeplinesc pentru a fi inlocuita masina avariata?

Nu conteaza locatia in care va aflati, va trebui sa primiti un alt autovehicul la schimb. Cu toate acestea, va trebui sa fie indeplinita o singura conditie. Si anume, va trebui ca masina respectiva sa se afle pe teritoriul Romaniei. Din momentul in care se depasec granitele, dumneavoastra ca si client va asumati aceasta responsabilitate. Mai mult de atat, companiei de rent a car ii va fi aproape imposibil ca atunci cand sunteti cu masina inchiriata in alta tara, sa inlocuiasca automobilul avariat.

Aveti dreptul sa refuzati masina pe care urmeaza sa o inchiriati

In cazul in care nu stiati, dumneavoastra ca si client aveti dretpul de a refuza autovehiculul ce urmeaza a fi inchiriat. De regula, in sistemul de rent a car, alegerea masinii a ajuns sa nu se potriveasca conform cerintelor. Marea majoritate a companiilor de inchirieri auto, pun la dispozitie o masina din clasa respectiva sau ceva similar. In 80% dintre situatii, clientii primesc ceva similar si nu au ocazia de a inchiria masina dorita.

Poti refuza masina care iti este plasata la inchiriat

Ceea ce foarte putini clienti cunosc, este ca ei au dreptul de a refuza masina ce urmeaza a fi inchiriata. Aveti acest drept pana in momentul semnarii contractului de rent a car. Daca autovehiculul ce urmeaza a fi inchiriat nu este modelul pe care vi l-ati fi dorit. De asemeni, daca masina respectiva nu este ca in poze. Si tot, de asemeni, daca automobilul respectiv pare nesigur. Indiferent de situatia in care dumneavoastra il refuzati, veti avea dretpul de a alege un alt automobil.

Drepturile dumneavoastra ca si client sunt destul de clare

Drepturile unui client de rent a car sunt foarte clare. O persoana care inchiriaza un autovehicul are dreptul la informatii. Trebuie sa stie ce inchiriaza, ce plateste si pentru ce plateste. Va trebui sa aiba informatii in ceea ce priveste aplicarea penalizarilor si in ce conditii se aplica acestea. Ca si sfat de baza va spunem sa: Solicitati contractul de inchirieri auto inainte de a fi semnat.

Deoarece majoritatea firmelor se feresc sa trimita in mod direct acest contract, se poate cere un draft.

Aveti dreptul de a primi o noua masina la schimb, atunci cand aceasta a fost avariata. Nu va conta de cine a fost avariata. Va trebui sa primiti un automobil nou, indiferent de situatie. Chiar daca masina respectiva a fost sau nu accidentata din cauza dumneavoastra, va trebui sa aveti un alt autovehicul la schimb.

Si de asemeni, in ultima instanta, aveti dreptul de a refuza masina respectiva. Daca autovehiculul respectiv nu este pe placul dumneavoastra il puteti refuza fara nici o problema. Nici nu conteaza in mare parte motivele pentru care doriti sa refuzati acea masina. Ceea ce trebuie sa stiti, este ca va trebui sa primiti alta la schimb. In cazul in care compania de rent a car nu poate furniza un alt autovehicul, puteti alege o alta companie.

Acesta a fost articolul nostru. Va multumim ca ati ajuns cu noi pana la sfarsitul acestui subiect!